Favorizovaní Fíni sa potrápili, Francúzov porazili 3:1

06.05.2013 Celý región

Helsinki 6. mája (TASR) - Hokejisti Fínska potvrdili v pondelňajšom stretnutí základnej B-skupiny na MS úlohu favorita a Francúzsko zdolali vo svojej domovskej aréne v Helsinkách 3:1. Hráči "Suomi" sa síce dlho trápili, ale v druhej polovici duelu sa gólovo presadili a s ôsmimi bodmi sa tak usadili na čele skupiny. Slovákom patrí priebežne štvrtá pozícia.

Takmer 35 minút trvalo domácim, kým zbavili kúzla francúzskeho brankára Lhenryho. Outsider dlho držal s Fínmi krok, korčuliarsky ani herne nebol medzi mužstvami badateľný rozdiel. Obranca Hietanen v polovici prvej časti trafil v presilovke od modrej žrď, ale inak sa favorit proti prehustenej obrane presadzoval mimoriadne ťažko. Druhú tretinu začali Fíni náporom, halu však nepostavil na nohy ani kapitán Kukkonen, ktorý v 27. minúte z dobrej šance netrafil do priestoru bránky. Na druhej strane mohol šokujúco skóre otvoriť v početnej výhode Da Costa, ale zoči-voči gólmanovi Ortiovi vyslal svoj projektil priamo do neho. V 35. minúte navyše Fínov po strele Bellemareho švihom zachránila ľavá žrď. Do sedla posadila severanov až následná presilovka a v priebehu 38 sekúnd zrazu viedli domáci už 2:0 po presných pokusoch Pesonena a Aaltonena. Francúzi ešte zdramatizovali duel na začiatku záverečnej tretiny zásluhou gólu Bellemareho a na hokejke mal o chvíľu neskôr v presilovke vyrovnanie Desrosiers. Definitívny pokoj na fínsku stranu priniesol až tretí gól v 49. minúte po teči Viitaluomu, ktorý prekonal nerozchytaného striedajúceho gólmana Hardyho.

B-skupina:

Fínsko - Francúzsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 35. Pesonen (Aaltonen, Kontiola), 36. Aaltonen (Kontiola, Hietanen), 49. Viitaluoma (Väänänen, Pihlström) - 41. Bellemare (S. Treille, Fleury).
Rozhodovali: Kirk, Zalaski (obaja Kan.) - Kilian (Nór.), Wilmot (Kan.),
vylúčení: 6:6 na 2 min,
presilovky: 1:0,
oslabenia: 0:0,
12.158 divákov.

Fínsko: Ortio - Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Jalasvaara, Väänänen, Kukkonen, Melart - Aaltonen, Kontiola, Pesonen - Viitaluoma, Korpikoski, Salminen - Pihlström, Koskiranta, Savinainen - Hytönen, Haataja, Hagman

Francúzsko: Lhenry (48. Hardy) - Auvitu, Manavian, Hecquefeuille, Bachet, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Desrosiers, Guttig - Fleury, Bellemare, S. Treille - Henderson, Da Costa, A. Roussel - Ritz, Raux, Bertrand - Bozon
 

Vyberte región